Followers

Tuesday, November 1, 2011

Kenapa Saya Tak Suka Makan Nasi Lemak

Salam sejahtera dan selamat pagi ~

Hari ini seorang 'adik' (junior) belikan saya nasi lemak. Mungkin sebagai tanda berterima kasih saya bawa dia ke hospital awal pagi tadi akibat gasrik. Saya harap dia lekas sembuh dan jaga makan elok-elok.=)

Kenapa saya tak suka makan nasi lemak? Semasa aktiviti ko-kurikulum semester 3 (kalau tak silap) dulu, kami akan sarapan pagi sebelum kawad kaki KRS. Kalau makanan pada pagi tersebut ialah nasi lemak, sayalah yang kerugian kerana kami membayar untuk sarapan tersebut. Saya tak suka makan nasi lemak. Kenapa? Kerana ianya mengandungi :

1. Nasi santan - Bagi saya, nasi yang ditambah santan tak sedap langsung. Lain rasanya. Saya juga pernah baca majalah yang menyatakan pengambilan santan yang banyak kurang elok untuk kesihatan. Kolesterol tinggi.


2. Ikan bilis - Saya tak suka makan ikan bilis. Masin! Kalau di rumah, kalau mami mencampurkan ikan bilis dalam sayuran, saya akan mengasingkannya. Saya cuma makan sayur. Hehe..


3. Kacang - Saya boleh makan kacang, tapi saya malas mengunyah. Disebabkan gigi geraham sebelah kiri dah dicabut tak lama dulu, saya sudah jarang sangat makan kacang!


4. Sambal - Sambalnya, ada yang dicampur belacan, ada yang tidak. Belacan?? Minta maaflah. Nasi lemak selalunya dimakan pagi hari. Saya tak suka makan pedas pada pagi hari kerana saya akan sakit perut.


5. Timun - Timun ialah makanan 'sejuk'. Kalau boleh, saya memang elakkan makan timun pada pagi hari.


6. Telur - Saya makan, bahagian-bahagian lain dalam nasi lemak, saya buang.=p


Hakikatnya, saya memang tak suka makan nasi lemak. Membazir kalau bagi saya (kerana saya takkan makan), kurang elok untuk kesihatan dan banyak lagi sarapan pagi yang lebih enak. Hehe..

p/s : Gambar-gambar tersebut saya cedok dari Google. Tuan empunya gambar, harap tak marah. Terima kasih banyak-banyak. Semoga dimurahkan rezeki.=)

._.

4 comments:

 1. Ish3, hilang satu nikmat dunia :P

  ReplyDelete
 2. Hehe..
  Takpa, masih banyak lagi makanan sedap yang boleh dimakan.;p

  ReplyDelete
 3. suka makan nasi lemak dengan lauk..baru mantap..nasi lemak ayam rempah..nasi lemak sambal paru ke..tapi xbole makan selalu..nanti gemok..hehe..

  ReplyDelete
 4. Kwn2 melayu saya suka makan nasi lemak..
  kalau ada aktiviti luar kan,
  kalau pihak atasan tapau nasi lemak utk kami,
  saya akan bagi bahagian saya pd kwn saya..
  hihi...
  Sambil bersedekah..=p

  ReplyDelete

Jemput datang lagi yaa...^__^

Blog Terbaik!!!^__^