Followers

Wednesday, February 12, 2014

Anak-anak Saya

Salam sejahtera..

Sementara ada masa terluang ini, saya mengambil kesempatan untuk berkongsi mengenai anak-anak saya.. :)

Di sekolah tempat saya mengajar, saya merupakan guru kelas Tahun Satu. Bagi tahun 2014 ini, anak-anak saya adalah seramai 16 orang. Sembilan lelaki, tujuh perempuan. 

Mereka nakal, aktif dan kadang-kadang tak mendengar kata. Tapi, biasalah kan, budak yang mengalami transisi dari prasekolah ke darjah satu. Hehe.. 

Walaupun nakal, tetapi mereka comel sangat. Ada juga yang pendiam, tetapi saya lebih suka mereka 'menakalkan diri' dan aktif. Ada juga yang degil, saya akan membentuk yang degil itu supaya belajar untuk mendengar arahan.

Pada waktu teach-in. Masa ni saya mengajak mereka menonton 'ABC'..
 Ada yang tinggal di asrama kerana rumah panjang mereka jauh dari sekolah, malah terpaksa menggunakan pengangkutan sungai untuk ke seberang. Bagi yang tinggal di asrama ni, mereka agak comot. Maklumlah masih belum pandai sangat nak menguruskan diri. Nasib baik ada PPM (Pembantu Pengurusan Murid). :)

Pepatah Melayu menyatakan, melentur buluh biarlah dari rebungnya. Pepatah itulah yang sering saya ingat. Saya mendidik mereka dari segi pengetahuan, kemahiran dan nilai.

Dari segi pengetahuan, saya banyak bertutur dan memberi arahan kepada mereka. Saya mahu membiasakan mereka bertutur menggunakan bahasa kebangsaan.

Dari segi kemahiran pula, saya membiasakan mereka untuk melakukan kerja kelas seperti menyapu lantai, memadam papan tulis mahupun mengemas meja dan kerusi. 

Dari segi nilai, saya banyak menekankan amalan mengucapkan 'terima kasih' dan 'sama-sama'. Selain itu, saya mahu anak-anak saya menghormati sesama sendiri.


Comel kan? Haha..

Kadang-kadang, ada juga yang menangis apabila kehendak mereka tak dipenuhi. Selalunya kalau ada yang menangis, saya akan panggil dia 'akik' yang membawa maksud 'datuk'.. Haha.. Selepas itu, berhenti la dia menangis.. :p

Banyak kerja juga menjadi guru kelas Tahun Satu ni. Daftar murid la, menyediakan fail KSSR la, menangani karenah murid la.. Masalah ponteng pun ada juga berlaku.. Ada yang mengikut ibu bapa mereka ke kem balak. Dari dulu hingga kini, itulah punca masalah ponteng di sekolah ini..

Merekalah anak-anak saya. Tempat saya mencurahkan kasih sayang selain daripada kucing di sini. Hehe.. 

Selamat malam! :)

4 comments:

 1. Semoga terus gigih mendidik anak-anak comel itu
  Tak boleh bayangkan kecik2 lagi dah duduk asrama
  Tentu emak-emak mereka menangis masa menghantar anak2 ke situ
  Tahniah kerana menjadi guru yang hebat

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ya, memang ada ibu yang menangis semasa menghantar anaknya pada petang Ahad.. Anak apatah lagi.. Lebih-lebih lagi kalau anak tersebut anak bongsu. Saya pula yang terharu melihat situasi tersebut. Tapi sekarang ni dah okey sikit.. Kadang-kadang saja budak menangis kalau mereka bosan.. Sebab tu saya selalu masuk kelas mereka, memastikan masa mereka sentiasa terisi.. :)

   Delete

Jemput datang lagi yaa...^__^

Blog Terbaik!!!^__^