Followers

Saturday, January 31, 2015

Perjalanan Ke SK Long Segaham, Belaga

Salam sejahtera, selamat berhujung minggu buat warga blogger. Hehe.. Semoga semua sihat walafiat.

Kali ini, izinkan saya berkongsi perjalanan sebagai seorang guru di kawasan pedalaman. Walaupun taklah pedalaman sangat jika dibandingkan dengan rakan-rakan yang lain, namun apabila kita menyebut Belaga, pasti kita akan membayangkan jalan balak yang teruk, menggunakan laluan sungai sebagai pengangkutan utama dan sebagainya.

Belaga.. Sudah hampir dua tahun saya berkhidmat di Belaga. Dalam tempoh dua tahun itu, jambatan yang menghubungkan jalan ke pasar Belaga sudahpun boleh digunakan.

Jika dulu, orang akan ke Belaga menggunakan ekspres dari Sibu. Tapi kini, kita boleh ke Belaga dari Bintulu. Malah, tidak perlu menggunakan laluan sungai lagi dah. Ingat tak Empangan Hidroelektrik Bakun? Sekolah saya tak jauh dari empangan tersebut. :)

Bagi orang yang tidak mempunyai kenderaan sendiri macam saya, kita perlu menempah kenderaan dari Belaga. Macam van sewa jugalah, tapi mereka menggunakan kenderaan pacuan 4 roda. Jangan risau, jalan semuanya sudah berturap walaupun tak sehebat jalan di KL. Hihi.. KL, mu tunggu aku datang.. ^^

Perjalanan dari Bintulu ke seberang SK Long Segaham mengambil masa 4 jam. Tambangnya, RM50/ RM60.. Ikut tuan punya kereta juga. Hehe.. Lepas tu, kita kena tunggu perahu. Itupun kena tempah juga.. Kalau tak, bermalam kat seberang la nampaknya.. 


Gambar dari seberang. SK Long Segaham terletak di seberang sana. Hoho..

Jadi, guru-guru dari jauh yang bakal ditempatkan di SK Long Segaham jangan risau. Masih boleh hidup di sini.. Ikan sini sedap-sedap. Ikan baung, ikan labang, ikan mengalan. Sempat juga saya menghasilkan ikan pekasam. Hihi..

._.

4 comments:

  1. keja kat pedalaman boring nang boring. yg bestnya dpt ngumpul duit byk2 oi. sbb xda bershopping gilak maa... hehehe. Good luck teaching kat cya sis :)

    ReplyDelete
  2. Kalau sk tegulang jauh ke?

    ReplyDelete

Jemput datang lagi yaa...^__^

Blog Terbaik!!!^__^