Followers

Tuesday, September 25, 2012

Apabila Tiada Tempat Bergantung...

Selamat petang dan salam sejahtera semua..

Saya ingin bertanya, pernahkah anda rasa terbeban? Tertekan dengan pelbagai tugasan dan tanggungjawab? Bagi yang dah berkeluarga dan bekerja tu, mungkin pernah. Bagaimana pula dengan kita yang belum berkeluarga dan belum bekerja?

Beginilah perasaan saya sekarang. Belum lagi bekerja, sudah rasa agak tertekan. Entahlah, mungkin saya ni boleh diharap. Tapi, saya ni memang boleh diharap ke..? Saya rasalah, saya ni jenis yang "SAYA YANG MENURUT PERINTAH". Memang banyak merungut, tapi terpaksa mengikut arahan.

Pernah tak merasa ketidakadilan? Inilah yang saya rasa sekarang. Apabila ada tujuh orang yang ditugaskan, tapi saya membuat lebih daripada 70% tugas tersebut. Yang lain, memberi pelbagai alasan. Dan saya pula, tiada alasan dan sekadar menurut perintah.

Mungkin kalau ada teman tempat mengadu dan yang sudi membantu, sekurang-kurangnya terlepas sedikit beban. Tapi kata orang, berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Tambah lagi saya akan membentang dapatan Penyelidikan Tindakan saya esok. Bertambah satu lagi tugas.

Beri peluang untuk saya berjaya dan menghadapinya dengan tenang dengan mendoakan saya. Terima kasih ya.. Terima kasih kepada yang memahami..

._.

19 comments:

  1. Selamat berjaya herma..jgn dibawak perasaan tu masa membentang nanti ye..apa pun, best of luck yo u :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ bang syam.. Huhu..
      sedih tau...
      selalu je saya ni bersedih kan.. T_T

      Delete
  2. sabar je lah..
    fkir positif..
    tp kt ni mnusia yg lemah kn..
    cuba kuat kan hati tp terkilan jugak dgn perangai org sekeliling..
    sudahnya terhimpit dengan emosi sndri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. susah nak memenuhi kehendak orang tanpa membelakangkan emosi sendiri..

      Delete
  3. kmk pernah juak dolok.. terasa lamak pikul beban gya.. nak nangis pun ya jak cara kmk lps asa nahan sakit .. xpa2.. bersabar jak last pilihan kta.. jaga kesihatan k.

    ReplyDelete
  4. Takpe kak. Sabar. Yang penting, cekalkan sahaja hati. Ketepikan sahaja orang2 sekeliling yang berpandangan negatif

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak pandai nak mengendahkan pandangan negatif orang tau..T_T

      Delete
  5. moga dipermudahkan semuanyer. Bersabar tu pasti ada ganjaran yg menunggu!

    ReplyDelete
  6. Setiap orang mempunyai hak dan jika amanah tersebut dilaksanakan dengan baik. Tidak perlu dibimbangi kerana akan ada balasannya dengan amanah dan keikhlasan yang diberikan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih ya untuk nasihat tersebut..=)

      Delete
  7. sabar jak kitak ..
    mungkin kelak tamat la semua ya, cewahh. =D
    apa2 pun xboh sedih2 , be happy ..

    ReplyDelete
  8. mek pernah rasa giya. nang tension gilak-gilak

    ReplyDelete
    Replies
    1. tp mun perkara ya dah lepas, tenang jak rasa hati..=)

      Delete
  9. In Lawas, death of Lun Bawang teen sparks ethnic tensions

    By Debra Chong

    September 26, 2012


    KUALA LUMPUR, Sept 26 — Hundreds of upset Lun Bawang natives who took to the streets in a Sarawak border town following the controversial death of a 19-year-old teenage boy from their tribe last Friday have sparked fears of a racial and religious fallout with Malay-Muslims, the Borneo Post reported today.

    Edwin Singa Pelipus from the village of Long Lopeng — roughly 2km from the timber and agricultural Lawas town in north Sarawak, which borders Brunei to the west and Sabah to the east — was stabbed to death with a screwdriver in a fight last Friday evening in an incident believed to have involved several Kedayan Malay Muslims.

    His death triggered an immediate outburst of anger from friends, relatives and people from Long Lopeng and nearly Sipitang and Ba’Kelalan who gathered in Lawas over the last two days and led a march demanding justice for the youth, the English-language daily reported.

    Their presence had raised fears from the local Kedayan Malay community who felt threatened and responded by mounting their own gathering in the town, leading to clashes with the Lun Bawang community, who are predominantly Christians.

    Malay Muslims make up 60 per cent of Malaysia’s 28 million total population, but indigenous Christians in Sarawak form the bulk of the country’s religious minority group that number 10 per cent.

    The police have arrested 11 people who are suspected of being involved in the teen’s killing, the Borneo Post reported, adding that three of them will be charged with murder.

    More news here :

    http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/in-lawas-death-of-lun-bawang-teen-sparks-ethnic-tensions

    ReplyDelete
  10. sabar ye herma.. tp kadang2 kita kena tegas supaya org tau apa yg kita rasa. jgn biarkan org gunakan kita utk kepentingan mereka sendiri.. gudluck herma :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. entah la baby comel, saya ni tak pandai nak bersuara..T_T

      Delete

Jemput datang lagi yaa...^__^

Blog Terbaik!!!^__^